Hoe verminder je bewijsdrang op werk?

Je herkent vast dat gevoel – die voortdurende drang om jezelf te bewijzen op de werkvloer. Het lijkt alsof we constant willen laten zien dat we goed genoeg zijn. Maar waar komt die drang eigenlijk vandaan en hoe kun je de druk verminderen? Ontdek het allemaal in deze blog.

Waar komt bewijsdrang vandaan?

Verschillende factoren spelen een rol bij het ontstaan van bewijsdrang:

  1. Verwachtingen van anderen: De druk om aan verwachtingen te voldoen, of het nu van je baas, collega's of de samenleving is, kan leiden tot een constante behoefte om jezelf te bewijzen.

  2. Opvoeding: De manier waarop we zijn opgevoed, waarbij succes werd beloond en falen werd afgekeurd, kan een constante drang creëren om succesvol te zijn.

  3. Perfectionisme: Streven naar perfectie kan leiden tot obsessieve bewijsdrang, met het idee dat perfectie anderen ons waardevoller zal maken.

  4. Concurrentie op het werk: In een competitieve omgeving willen we vaak laten zien dat we beter zijn dan anderen, wat kan leiden tot constante bewijsdrang.

  5. Zelftwijfel: Bewijsdrang kan ook voortkomen uit persoonlijke twijfels over vaardigheden of eigen waarde, wat we proberen te compenseren door voortdurend te bewijzen dat we van waarde zijn op het werk.

Het begrijpen van de oorsprong van deze drang is een cruciale eerste stap om ermee om te gaan.

Stressed-at-work

Waarom heb ik bewijsdrang?

Je mag 1 ding onthouden: alle gedragingen die je laat zien, heb je jezelf ooit aangeleerd omdat het je iets positiefs bracht. Bewijsdrang heeft jou dus ook positieve resultaten gebracht en doet dat deels misschien nog steeds. Enkele voordelen die je ervaren kunt hebben door bewijsdrang, zijn:

  • Motivatie voor groei: Bewijsdrang kan dienen als motivatie om jezelf te blijven uitdagen, bijvoorbeeld om die promotie te behalen, nieuwe vaardigheden te leren of simpelweg beter te worden in wat je doet.

  • Tijdelijke zelfvertrouwen boost: Wanneer je laat zien dat je doelen kunt bereiken, kan dit tijdelijk je zelfvertrouwen een boost geven.

  • Erkenning en waardering: Zoals net benoemd, heb je bewijsdrang aangeleerd omdat het in het verleden hielp. Vaak bij het verkrijgen van erkenning en waardering. Op het werk kan het nog steeds in je voordeel werken en zorgen voor de nodige complimenten van je manager en collega’s.

Echter, gezien je deze blog leest, is de kans groot dat bewijsdrang je vooral veel energie kost en in de weg staat. Daarom volgen nu tips om bewijsdrang te verminderen.

bewijsdrang-verminderen

Tips om bewijsdrang te verminderen

1) Definieer realistische doelen:

Stel haalbare (realistische) en betekenisvolle doelen: “perfectie” is een voorbeeld van een doel wat je nooit zult halen. Verander je doel daarom in iets waar jij controle over hebt. Denk aan tastbare successen, zoals een goede voorbereiding voor een presentatie en volledige inzet bij een project.

Breek grote doelen op in behapbare taken.

2) Herken negatieve gedachten:

Let op negatieve gedachten die bijdragen aan bewijsdrang.

Vervang ze met positievere en realistischere gedachten. Bijvoorbeeld, in plaats van:

"Ik moet bewijzen dat ik mijn rol aan kan," —> "Ik toon maximale inzet in mijn werk."

“Ik moet mijn werk perfect doen” —> “Ik verbeter mezelf door in beweging te blijven.”

3) Focus op persoonlijke groei:

Richt je op persoonlijke ontwikkeling boven externe goedkeuring: belangrijk is dat je werkelijk groeit en jezelf verbetert. Dat is belangrijker dan of iemand je vertelt dat je het goed doet.

Streef naar groei voor jezelf, niet om anderen te overtreffen.

Zie jouw pad als een examen. Iedereen heeft een eigen pad en daarmee een uniek examen. Je hoeft dus niet bij anderen af te kijken, want jouw vragen zijn anders.

4) Probeer te relativeren:

Ontkoppel jouw zelfwaarde van specifieke doelen; als iets mislukt, betekent het niet dat JIJ de mislukking bent.

Bewijs aan jezelf dat je goed genoeg bent zoals je bent – Je bent meer dan jouw successen en mislukkingen.

5) Durf om hulp te vragen:

Overweeg professionele begeleiding als bewijsdrang je in de weg staat op het werk en jouw gezondheid beïnvloedt.

Een coach kan helpen bij het ontwikkelen van gezonde strategieën om met bewijsdrang om te gaan.

Onthoud dat hulp vragen een teken van kracht is, geen zwakte.

Probeer deze tips eens uit en kijk wat voor verschil ze kunnen maken in jouw werkleven. Onthoud, het zijn geen quick fixes, maar kleine stappen die je helpen bewijsdrang wat meer los te laten.

Oh en trouwens, je mag er zijn. Allang. Onthoud dat.

Professionele hulp voor meer zelfvertrouwen?

Voel je dat zelfvertrouwen jou belemmert in jouw loopbaan? Met het coaching traject van Mentaloo heb jij binnen 6 maanden gegarandeerd meer zelfvertrouwen. Meer info? Klik op de button voor een vrijblijvende kennismaking.

Vorige
Vorige

5 signalen dat onzekerheden jouw loopbaan in de weg staan

Volgende
Volgende

7 tips om makkelijker Nee te zeggen tegen collega’s.